M. Aγγέλου: «Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα»

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Για τα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και τις προτεραιότητες που θέτει το νέο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, μιλάει στην «δημοκρατική» η κα Μαρία Αγγέλου.

«Μια πόλη μέσα στην πόλη έχει τις δικές της ανάγκες και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, είτε πρόκειται για τεχνικά έργα και έργα υποδομής, είτε για την αστυνόμευση της περιοχής. Πάγια θέση του Σωματείου είναι η δημιουργία φυλακίου εντός της Μεσαιωνικής Πόλης», τονίζει, μεταξύ άλλων, ενώ μιλάει και για την ανάγκη προβολής του μνημείου με στόχο την προσέλκυση πελατών την νέα τουριστική σεζόν.
• Κυρία Αγγέλου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου. Τι συζητήθηκε και ποια είναι τα συμπεράσματα;
Πράγματι κα Ντόκου πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά την πρόσφατη εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου γενική συνέλευση του ΣΕΕΜΠ (του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου), η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η προσέλευση ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων διατηρήθηκε αμείωτο έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το ΔΣ αποφάσισε ότι σε αυτή την πρώτη επαφή με τα μέλη μας, θα έπρεπε να θέσουμε ως θέματα την μεταξύ μας επικοινωνία, την προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.
Όσον αφορά στην μεταξύ μας επικοινωνία εγκαινιάσαμε την νέα μας σελίδα στο facebook, την ολοκαίνουργια ιστοσελίδα μας και το νέο email:info@seemp.gr
fb: Σωματείο Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ)
Site: seemp.gr
Σε αυτά, τα μέλη μας μπορούν να έχουν άμεση επικοινωνία μαζί μας. Να καταθέτουν τους προβληματισμούς, τις ιδέες τους, τα παράπονά τους, ελπίζω και τα καλά τους λόγια.
Όσον αφορά στην προβολή μας προς τους επισκέπτες του νησιού, δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα medievalcityofrhodes.com, στην οποία κανείς μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για την ιστορία, τα αξιοθέατα του νησιού, τρόπους προσέγγισης στην περιοχή, αλλά και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που μπορεί να συναντήσει ή μπορεί να αναζητά, όπως και χάρτη στον οποίο θα είναι τοποθετημένες.
Σε αυτό το βήμα όπως καταλαβαίνετε χρειαζόμαστε την βοήθεια των μελών μας. Η επιθυμία τους να εξελιχθεί το εγχείρημα και η στήριξή τους είναι αυτά που θα του δώσουν σάρκα και οστά. Σωματείο δεν είναι μόνο το ΔΣ αλλά όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των τειχών και τους χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας ανεξαιρέτως.
Ανακοινώσαμε επίσης ότι έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά και ταμπλέτες (app). Και φυσικά στοχεύουμε και σε πιο κλασικές μορφές προώθησης, όπως η διαφήμιση σε τουριστικούς για παράδειγμα χάρτες ή σε καταλύματα της νότιας Ρόδου.
Όσον αφορά στα θέματα καθημερινότητας αυτά που επικράτησαν ήταν αυτά της καθαριότητας, των χώρων στάθμευσης και της διαχείρισης των κοινοχρήστων χώρων. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι όλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου και ήταν εκεί ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Δόμησης, Δρ Στέφανος Δράκος, με τον οποίο έχουμε μια άριστη συνεργασία, για να απαντήσει σε κάθε μας απορία. Όσον αφορά στην καθαριότητα ζητήθηκε ο συχνότερος και αποτελεσματικότερος καθαρισμός της περιοχής.
Τουλάχιστον των κεντρικών οδών και η επαναχρησιμοποίηση μηχανημάτων καθαρισμού που βρίσκονται σε αχρηστία από καιρό.
Η εύρεση χώρων στάθμευσης ήταν ένα θέμα που κυριάρχησε πραγματικά στη συζήτηση. Προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο να διαμορφωθεί ένα τμήμα στο λιμάνι της Ακαντιάς για επισκέπτες και καταστηματάρχες και η περιοχή να διασυνδέεται με το λιμάνι της “Κολόνας” με 2 λεωφορεία μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Αναζητούνται φυσικά κι άλλοι χώροι, προτάθηκαν κάποιοι και μένει να εξεταστούν.
Όσον αφορά στην διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων, η τακτοποίησή τους τολμώ να πω είναι ένα στοίχημα για όλους. Θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα της πόλης, θα περιορίσει πιθανόν τις εντάσεις μεταξύ γειτονικών καταστημάτων και φυσικά θα αυξήσει τα έσοδα του δήμου.
Όσον αφορά στα θέματα αστυνόμευσης (επαιτεία, άγρα, πλανόδιοι πωλητές) το θέμα άπτεται του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα πρέπει νομοθετικά να τα λύσει. Σχετικά αιτήματα ως σωματείο έχουμε κάνει στους βουλευτές Δωδεκανήσου σε συναντήσεις που προηγήθηκαν.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των μελών του ΔΣ του Σωματείου σε όλους για την συμμετοχή τους και να τους θυμίσω ότι μόνο με αλληλεγγύη, συνεργασία και ομόνοια θα πάμε την Μεσαιωνική Πόλη στο επόμενο επίπεδο που όλοι επιθυμούμε.
• Η Μεσαιωνική Πόλη, είναι εκτός από ένα ιστορικό μνημείο και μια δεύτερη ‘ζωντανή’ πόλη μέσα στην πόλη της Ρόδου. Έχει πολλά προβλήματα αλλά και πολλά πλεονεκτήματα. Μιλήστε μας για όλα αυτά.
Για όσους έχουν την τύχη να κινούνται μέσα στους χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης είναι οφθαλμοφανές ότι πρόκειται για ένα παράδεισο με πολλά πρόσωπα.
Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα με την υπέροχη αρχιτεκτονική που επιβάλλεται από τον όγκο του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και η μυστηριακή ατμόσφαιρα του δρόμου των Ιπποτών και των διάσπαρτων ναών. Η γεμάτη κουλτούρα ατμόσφαιρα από τους διασκορπισμένους χώρους Τέχνης, την Πινακοθήκη, το Μουσείο. Κι ακόμα οι πράσινοι χώροι της, η διατήρηση του θεσμού της γειτονιάς σε πολλά σημεία της, το παζάρι με τα μικρομάγαζα με τους κάθε λογής κρυμμένους θησαυρούς, τα παραδοσιακά ταβερνάκια με τα θαύματα της ελληνικής κουζίνας και οι πιο καινούργια streetfood εκδοχή τους. Όλα αυτά, εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις μπλέκονται και δημιουργούν αυτό το θαύμα του νησιού μας. Βέβαια μια πόλη μέσα στην πόλη έχει τις δικές της ανάγκες και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, είτε πρόκειται για τεχνικά έργα και έργα υποδομής, είτε για την αστυνόμευση της περιοχής – πάγια θέση του Σωματείου βλέπετε είναι η δημιουργία φυλακίου εντός της Μεσαιωνικής Πόλης. Επίσης προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό εντός τον τειχών, πληγώνουν το μνημείο όταν γίνονται ανεξέλεγκτα. Ξέρετε κα Ντόκου, πιστεύω, ότι και η συμπεριφορά των ανθρώπων πρέπει να αρμόζει στο χώρο που καλούνται να κινηθούν. Και οι απρεπείς συμπεριφορές πληγώνουν κι αυτές το μνημείο από όπου κι αν προέρχονται. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι μας εντός και εκτός Μεσαιωνικής Πόλης πρέπει να κάνουμε το καλύτερο από πλευράς μας για αυτόν τον παράδεισο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Χωρίς ο ένας να εμπλέκεται στην δουλειά του άλλου, χωρίς ο ένας να κατηγορεί τον άλλο, ο καθένας να δώσει το καλύτερο που ο ίδιος μπορεί. Όλους μας χωρά ο τόπος μας.
Βλέπετε είναι μια ευτυχής συγκυρία να βρίσκονται ταυτόχρονα σε θέσεις κλειδιά (δήμο, περιφέρεια, επιμελητήριο, ΣΕΕΜΠ κ.α.) άνθρωποι που θέλουν να συνεργαστούν, να στηρίξουν, να εκσυγχρονίσουν και να προωθήσουν αυτό το μνημείο. Αν δεν πιστέψουμε κι αν δεν στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια ειλικρινά δεν ξέρω αν θα έχουμε άλλη ευκαιρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει ανταποδοτικά και για το κομμάτι της κοινωνίας εντός των τειχών και για τους εκτός των τειχών.
• Κατά την εκτίμησή σας, η επόμενη τουριστική σεζόν θα είναι καλή για την Μεσαιωνική Πόλη; Από τι εξαρτάται κάθε χρόνο;
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική σεζόν όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολλοί. Οι αγορές στην γύρω περιοχή που ήταν κλειστές για καιρό έχουν πλέον ανοίξει. Τουρκία, περιοχές της Βόρειας Αφρικής είναι περιοχές που έχουν φθηνότερες τιμές από εμάς. Η ποιότητα των επισκεπτών που θα στοχεύσουμε, οι διαφημιστικές καμπάνιες που θα κάνουμε, οι εντυπώσεις που αφήσαμε στους επισκέπτες μας στα τελευταία χρόνια κι αν έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι ώστε να ξαναέρθουν. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση σε όλο το νησί φυσικά.
Από εκεί και πέρα αν δεν φροντίσουμε την ιδιαίτερη προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης τουλάχιστον στους επισκέπτες που θα έρθουν στο νησί, για άλλη μια χρονιά θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενονα υπάρχουν επισκέπτες που ολοκληρώνοντας τις διακοπές τους δεν έχουν περάσει ούτε μια φορά από την Μεσαιωνική Πόλη και δεν είναι λίγοι αυτοί.
Προφανώς θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο οργανωμένα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να είμαστε έτοιμοι του χρόνου για να προβάλουμε ως ξεχωριστή ενότητα την Μεσαιωνική Πόλη κατά τις προωθητικές ενέργειες για το νησί της Ρόδου. Αυτό θα ήταν ευχής έργο και φυσικά θα πρέπει να μας βρει έτοιμους. Η προβολή της περιοχής και πιθανόν η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών σε μια περιοχή που δεν θα έχει λύσει τα προβλήματα καθημερινότητας για παράδειγμα που αναφέραμε νωρίτερα θα οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φυσικά όλα αυτά Θεού θέλοντος και γεωπολιτικών εξελίξεων επιτρεπόντων.
• Εδώ και χρόνια δραστηριοποιείστε στα κοινά. Στις τελευταίες εκλογές συμπαραταχθήκατε με τον επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Τι περιμένετε ως μέλος της παράταξης, από την νέα θητεία;
Η επανεκλογή του Γιώργου Χατζημάρκου ήταν θριαμβευτική και ήταν φυσικό. Οι συμπολίτες μας αναγνώρισαν το έργο που είχε γίνει ήδη και είδαν τη λογική συνέχεια σε μια νέα θητεία. Όσον αφορά εμένα είχα πράγματι την τιμή στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές να είμαι στο πλευρό του. Η παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου του και ακόμα και η ελάχιστη συμμετοχή σε αυτή αποτελούν πιστέψτε με, σχολείο για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά από ειλικρινή αγάπη για τον τόπο του. Ο τρόπος διοίκησης, η στοχοθεσία, η επινοητικότητα επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν, όλα αποτελούν αξιομνημόνευτα σημεία αυτής της περιφερειακής αρχής. Το μόνο που μπορώ λοιπόν να περιμένω είναι τα καλύτερα. Ολοκλήρωση έργων που προέρχονται από την προηγουμένη θητεία, υλοποίηση του νέου προγράμματος και φυσικά να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα όχι μόνο για την περιοχή μας, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά για κάθε περιφέρεια της Ελλάδας.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δελτία τύπου

Συνάντηση με ΔΕΣ ΡΟΔΑ

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΕΜΠ αποτελούμενη από τους, Δοντά Βασίλη πρόεδρο, Μισσικο Μιχαλη, αντιπρόεδρο, Καραμαρια Νίκο, ταμεία, Σταυρό Ζουρουδη, μέλος, επισκέφθηκε τον Προέδρο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, Δημήτρη Τσικη, προκειμένου να συζητήσουν θέματα

Ευχαριστηριο σε επιμελητήριο Δωδεκανησου και Αστυνομικό Διευθυντή

Το ΣΕΕΜΠ σε συνέχεια των προσπαθειών που κάνει για την αναβάθμιση της εικόνας της Μεσαιωνικής Πόλης, ώστε να καταστεί πόλος έλξης για τους επισκέπτες όλου του νησιού, θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το

Επιστολή του ΣΕΕΜΠ προς τον Πρωθυπουργό

Στην σύσκεψη των φορέων του τουρισμού της Ρόδου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχε το ΣΕΕΜΠ την Παρασκευή 7 Αυγούστου στην ΠΝΑ, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Βασίλη Δοντά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργός

Καλή τουριστική σεζόν σε όλους!

Το ΔΣ του ΣΕΕΜΠ με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου σας εύχεται καλή αρχή με δύναμη και υγειά. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα, αλλά και αυτές που θα

Παραίτηση Δοντα και Αγγελου από το συντονιστικό όργανο των φορέων – Έκδοση κειμένου χωρίς την έγκριση μας.

Το ΔΣ του ΣΕΕΜΠ αποφάσισε ο Πρόεδρος του Δοντάς Βασίλης και η Μαρια Αγγελου, Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων να παραιτηθούν από το συντονιστικό όργανο των φορέων του νησιού μετα την κοινοποίηση