B. Δοντάς: «Ενωμένη και μόνο η Ρόδος θα κερδίσει το στοίχημα ενάντια στην πανδημία»

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

«Η σεζόν φέτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεκινήσει αρχές Ιουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά συνέπεια η τουριστική περίοδος έχει ήδη συρρικνωθεί από επτάμηνη σε τρίμηνη, ενώ οι κρουαζιέρες έχουν απαγορευτεί. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο και είναι αντιληπτό ότι θα κλείσουν και άλλες. Σε αυτή την περίπτωση τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο ενοικιαστής είναι χαμένοι…»
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, κ. Βασίλης Δοντάς. Ο συγκεκριμένος κλάδος μετράει ήδη απώλειες και πληγές, ενώ ο κ. Δοντάς, αναφέρεται αναλυτικά στα αιτήματα του Σωματείου, τα οποία αποτελούν ζητήματα όλων των τουριστικών – εποχιακών επιχειρήσεων του νησιού της Ρόδου.
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «είναι χρέος όλων, επιχειρηματιών, φορέων, αυτοδιοίκησης και βουλευτών να συντελέσουν στην προσπάθεια στήριξης του νησιού μας. Ενωμένη και μόνο η Ρόδος θα κερδίσει το στοίχημα ενάντια στην πανδημία».


Κύριε Δοντά, η φετινή σεζόν είναι αμφίβολο πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσει. Πώς ετοιμάζεστε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, οι επιχειρηματίες της Μεσαιωνικής Πόλης;
Κυρία Ντόκου, ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την δυνατότητα να αναφέρω τις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός στην επιβίωση των επιχειρηματιών της Μεσαιωνικής Πόλης. Όπως γνωρίζετε και έχει ανακοινωθεί, η σεζόν φέτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεκινήσει αρχές Ιουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες για όλους μας και για εμάς τώρα ξεκινούν τα δύσκολα, αφού μέχρι τώρα καλώς είχαμε «μείνει σπίτι». Κατά συνέπεια η τουριστική περίοδος έχει ήδη συρρικνωθεί από επτάμηνη σε τρίμηνη, ενώ οι κρουαζιέρες έχουν απαγορευτεί. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο και είναι αντιληπτό το γεγονός ότι θα κλείσουν και άλλες. Σε αυτή την περίπτωση τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο ενοικιαστής είναι «χαμένοι». Για αυτόν τον λόγο θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ τους, με την βοήθειά μας, ως σωματείο. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη του τουρισμού. Έτσι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε την στήριξη της πολιτείας.


Ποια αιτήματα έχετε καταθέσει προς τους κυβερνητικούς παράγοντες για τον κλάδο σας;
Το τελευταίο διάστημα είμαστε σε συνεχείς επαφές με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, αλλά και με όλους τους βουλευτές μας (της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Υψηλάντη Βασίλη, Παππά Ιωάννη, Ιατρίδη Μίκα και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαντορινιό Νεκτάριο) καθώς και με την δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο κ. Δράκο Στέφανο τους οποίους, θα ήθελα να ευχαριστήσω που είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν. Παράλληλα έχουμε στείλει επιστολές με τα αιτήματά μας προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού. Τα αιτήματα αυτά πιστεύω ότι αποτελούν ζητήματα όλων των τουριστικών – εποχιακών επιχειρήσεων του νησιού. Όσον αφορά στην επιβίωση των επιχειρήσεων αυτό που ζητάμε είναι:
1.Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, να παραμείνουν σε αναστολή αν όχι να διαγραφούν έως τον Ιούνιο του 2021.
2.Την υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησής τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης δανειοδότησης για την αποπληρωμή τους.
3.Πάγωμα των προσωπικών δανειακών υποχρεώσεων και αποπληρωμή τους μέσω επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων έως το καλοκαίρι του 2021 και επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών που έχουν ήδη ανασταλεί.
4.Απαγόρευση των εξώσεων των επιχειρήσεων, είτε ο εκμισθωτής είναι το δημόσιο είτε ιδιώτης.
5.Παράταση των μισθωτικών σχέσεων.
6.Συνέχεια της καταβολής του 60% του ενοικίου στον ιδιοκτήτη, για την φετινή τουριστική περίοδο.
7.Συνέχεια παροχής του βοηθήματος των 800 ευρώ σους ήδη επιλέξιμους επαγγελματίες του τουρισμού εφόσον δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας έως ότου επιτραπεί η έλευση τουριστών ανεξαρτήτως ΚΑΔ.
8.Δημιουργία εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του τουριστικού κλάδου. Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77.
9.Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α στα νησιά σε όλους τους τομείς προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής.


Την ίδια ώρα, η κρίση πλήττει τους εργαζομένους σε όλους τους τομείς. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό;
Από την πλευρά μας και κατόπιν συζητήσεων με πολλούς συναδέλφους είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε δίπλα τους και να απορροφήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις, με το προσωπικό να αποτελεί και αυτό οικογένειά μας, καθώς πολλοί τους εργάζονται αρκετά χρόνια μαζί μας. Αυτό όμως δεν αρκεί. Σημαντική είναι και η συμβολή της πολιτείας. Για παράδειγμα να μας επιδοτήσει με κάποια προγράμματα, ώστε να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό. Να υπάρξει ευελιξία προσλήψεων, να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και να στηρίξει τους υπόλοιπους που θα μείνουν άνεργοι, παρατείνοντάς το επίδομα ανεργίας για όσο χρειαστεί.


Ακόμη και αν ισχύσει το «καλύτερο σενάριο» για την έναρξη την 1η Ιουλίου, θα τα καταφέρετε να βγάλετε τις υποχρεώσεις του επόμενου χειμώνα;
Όπως αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο, αφού έχουμε να δούμε έσοδα στα ταμεία μας από τον περασμένο Οκτώβριο. Ήδη υπάρχουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις όπως δάνεια, ενοίκια και λογαριασμοί, οι οποίες έχουν μεταφερθεί για αργότερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσο καλά και να κυλήσει η μικρή σε διάρκεια σεζόν δεν επαρκεί ώστε να ανταποκριθούμε στις επιπλέον υποχρεώσεις που συνεχώς αυξάνονται. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τις επιταγές που πρέπει να εξοφλήσουμε στους προμηθευτές μας. Η συσσώρευση όλων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να προτιμήσουν να αφήσουν πίσω υποχρεώσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την επιβίωση τους το χειμώνα. Κάθε μέρα θα είναι ένας σκληρός αγώνας επιβίωσης.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι είναι χρέος όλων επιχειρηματιών, φορέων, αυτοδιοίκησης και βουλευτών να συντελέσουν στην προσπάθεια στήριξης του νησιού μας. Ενωμένοι και μόνο η Ρόδος θα κερδίσει το στοίχημα ενάντια στην πανδημία.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δελτία τύπου

Προώθηση Μεσαιωνικής Πόλης

Σε άλλη μια πρωτοβουλία του το ΣΕΕΜΠ σε συνεργασία, με το εμπορικό επιμελητήριο και με το ΡΟΔΑ «έντυσε» ένα λεωφορείο με όμορφες εικόνες της παλιάς πόλης για την προώθηση της.Το συγκεκριμένο λεωφορείο

“Λύση στο θέμα της πλοηγίδας”

Μετα την παρέμβαση του ΣΕΕΜΠ και με την συμβολή του εκ νέου υποψηφίου βουλευτή Μάνου Κόνσολα, δόθηκε λύση έστω και προσωρινή στο θέμα που είχε προκύψει με την πλοηγίδα στο νησί μας.Το

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Νεκτάριου Σαντορινιού

Σε στιγμές απώλειας τα λόγια είναι φτωχά. Το πρόωρο φευγιό του π. Αν. Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού γέμισε θλίψη εμάς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Ήταν ένας έντιμος και αποτελεσματικός πολιτικός. Από εκείνους

Ανάδειξη νέου προεδρείου του ΣΕΕΜΠ

Τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του ΣΕΕΜΠ πραγματοποίησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από της πρόσφατες εκλογές του Σωματείου. Το νέο σχήμα έχει ως εξής: Προέδρος: Βασίλης

Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, Νίκο Καραμαρίτη

Τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, Νίκο Καραμαρίτη και τους συνεργάτες του συνάντησαν τα μέλη του νέου ΔΣ του ΣΕΕΜΠ προκειμένου να συζητήσουν το βασικό αυτό θέμα της καθημερινότητας.  Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε για το