Τηλεδιάσκεψη του ΣΕΕΜΠ με τους Βουλευτές Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Συνεχίζοντας τις επαφές τους με βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τα μέλη τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΕΜΠ συνεχίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των βουλευτών, σχετικά με τις ανάγκες των συναδέλφων τους.

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν με την Βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μίκα Ιατρίδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό.

 «Η υγειονομική κρίση έχει μετατρέψει τις ενημερώσεις, που γίνονται στους βουλευτές, από τοπικού χαρακτήρα σε πανελλαδικού, αφού πλέον ο κλάδος σε όλη τη χώρα έχει μια ανάγκη, αυτή της επιβίωσης και οι βουλευτές μας δεν θα πρέπει να το ξεχνούν αυτό όταν διεκδικούν την υλοποίηση των αιτημάτων μας. Αντιθέτως  κατά την γνώμη μας θα πρέπει να συνεργάζονται με βουλευτές και άλλων περιοχών που η πλειοψηφία των κατοίκων τους απασχολείται στον τουρισμό. Ιόνιο, Κρήτη, Κυκλάδες είναι οι κυριότερες.

Η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε πολύ σωστή κατεύθυνση προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες λόγω COVID. Όμως κατά την διάρκεια επαναφοράς στην κανονικότητα αλλά και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 που όλοι ευελπιστούν ότι θα επανέλθει ο τουρισμός, τα έσοδα των επιχειρήσεων που ζουν από αυτόν είναι μηδενικά. Η τουριστική περίοδος για το 2020 προβλέπεται να είναι από μικρή έως και ανύπαρκτη, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα. 

Τα προβλήματα μεγιστοποιούνται αφού μετα το διάγγελμα του πρωθυπουργού σύμφωνα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων μας, από 11/5 θεωρητικά θα μπορούμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας, οπότε και σταματά η όποια κρατική ενίσχυση και το πάγωμα τον υποχρεώσεων μας ως προς το δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα, δεν θα έχουμε ούτε μια άφιξη. Κατανοούμε την έλλειψη κεφαλαίων, όμως πρέπει να επιβιώσουμε. Είναι άδικο να αγνοείται μια τόσο μεγάλη μερίδα  του πληθυσμού. 

Ζητάμε Βοήθεια και γι’ αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια για την στήριξη των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Δυο είναι οι άξονες των αιτημάτων μας. Πρώτος άξονας η επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων και δεύτερος άξονας η επιβίωση η δική τους και των οικογενειών τους.

Όσον αφορά στην επιβίωση των επιχειρήσεων μας ζητείτε: 

 1. Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, τρεχουσών και όσων βρίσκονται σε διακανονισμό να παραμείνουν σε αναστολή, αν όχι να διαγράφουν έως τον Ιούνιο του 2021, όπως και ο ΕΝΦΙΑ.
 2. Ζητάμε υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησης τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης δανειοδότησης για την αποπληρωμή τους με έναρξη αποπληρωμής το καλοκαίρι του 2021.
 3. Πάγωμα και των προσωπικών δανειακών υποχρεώσεων, που επίσης έχουν πάρει αναστολή για τρεις μήνες και αποπληρωμή τους μέσω επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων χωρίς την κατά τα αλλά αλλαγή των όρων τους και επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών έως το καλοκαίρι του 2021.
 4. Απαγόρευση των εξώσεων των επιχειρήσεων είτε ο εκμισθωτής είναι το δημόσιο είτε ιδιώτης.
 5. Όπου λήγει η μισθωτική σχέση περίοδο χάριτος για την παράδοση του μισθίου.
 6. Παράταση των μισθωτικών σχέσεων.
 7. Να είναι επιλέξιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια, με πρόβλεψη για όσους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι τον 2/21, που δεν έχουν επιπλέον περιθώρια δανειοληπτικής ικανότητας, λόγω αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της μνημονιακής περιόδου (100% εγγύηση του δημοσίου). Μέχρι τώρα επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό. Στους τουριστικές επιχειρήσεις δεν προλάβαμε να κάνουμε τις προσλήψεις της τουριστικής περιόδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις.
 8. Να συνεχιστεί η παροχή του βοηθήματος των 800 ευρώ στους ήδη επιλέξιμους επαγγελματίες του τουρισμού, εφόσον δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, έως ότου επιτραπεί η έλευση τουριστών, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. 
 9.  Όλα τα μέλη εταιριών, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, να λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ εφόσον δεν το λαμβάνουν με άλλη ιδιότητα και τα μερίσματα της εταιρίας είναι το μοναδικό τους έσοδο.
 10. Δημιουργία εξιδεικευμένων  χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του τουριστικού κλάδου.

Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77 .

 1. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής.

Το στοίχημα να κρατηθούν στη ζωή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μεγάλο και είναι αυτό που θα περιορίσει την ανεργία, που ήδη θα έχει εκτιναχθεί σε απίστευτα επίπεδα, όταν και ο τουρισμός επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα την άνοιξη του 2021 με τον πολύ μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας που προσφέρουν ανά την Ελλάδα. Η επόμενη επιλογή είναι να προστεθούν οι επιχειρηματίες και οι οικογένειές τους στην μάζα των εξαθλιωμένων που θα έχουν προκύψει…»

Δελτία τύπου

Συνάντηση με ΔΕΣ ΡΟΔΑ

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΕΜΠ αποτελούμενη από τους, Δοντά Βασίλη πρόεδρο, Μισσικο Μιχαλη, αντιπρόεδρο, Καραμαρια Νίκο, ταμεία, Σταυρό Ζουρουδη, μέλος, επισκέφθηκε τον Προέδρο της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, Δημήτρη Τσικη, προκειμένου να συζητήσουν θέματα

Ευχαριστηριο σε επιμελητήριο Δωδεκανησου και Αστυνομικό Διευθυντή

Το ΣΕΕΜΠ σε συνέχεια των προσπαθειών που κάνει για την αναβάθμιση της εικόνας της Μεσαιωνικής Πόλης, ώστε να καταστεί πόλος έλξης για τους επισκέπτες όλου του νησιού, θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το

Επιστολή του ΣΕΕΜΠ προς τον Πρωθυπουργό

Στην σύσκεψη των φορέων του τουρισμού της Ρόδου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχε το ΣΕΕΜΠ την Παρασκευή 7 Αυγούστου στην ΠΝΑ, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Βασίλη Δοντά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργός

Καλή τουριστική σεζόν σε όλους!

Το ΔΣ του ΣΕΕΜΠ με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου σας εύχεται καλή αρχή με δύναμη και υγειά. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα, αλλά και αυτές που θα

Παραίτηση Δοντα και Αγγελου από το συντονιστικό όργανο των φορέων – Έκδοση κειμένου χωρίς την έγκριση μας.

Το ΔΣ του ΣΕΕΜΠ αποφάσισε ο Πρόεδρος του Δοντάς Βασίλης και η Μαρια Αγγελου, Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων να παραιτηθούν από το συντονιστικό όργανο των φορέων του νησιού μετα την κοινοποίηση